Visa obesvarade inlägg | Visa aktiva trådar Aktuellt datum och tid: tis jul 07, 2020 5:49 pm


Fakta om det som hänt i två rättegångar samt mina synpunkter på smått och gott i min omgivning

Svara på tråd  [ 1 inlägg ] 
 82-årig radioamatör fälld även i Hovrätten 
Författare Meddelande
Site Admin

Blev medlem: ons okt 18, 2006 3:48 pm
Inlägg: 162
Inlägg 82-årig radioamatör fälld även i Hovrätten
82-årig radioamatör från nordvästra Skåne fick fällande dom även i Hovrätten.

http://www.hd.se/2011-09-28/82-arig-rad ... -ofredande

Den idag 82-årige radioamatören dömdes första gången år 2006 för olaga
hot och förtal. Det var första gången någon dömts för förtal över amatörradion och fallet väckte stort intresse över hela landet.

I sina utsändningar på radion kallade han bl a ett par från Boråstrakten för grisar och svin samt sände ett stort antal kränkande brev till paret. När kvinnan i familjen försökte vädja till mannen via telefon att sluta med sina kränkande samtal och brev, blev hon hotad till livet. Trots att samtalet spelades in och sändes upp under rättegången, förnekade mannen att det var hans röst. Domen från 2006 innebar böter, skadestånd och rättegångskostnader på totalt 36.000 kr.


Mannen fortsatte trots detta med att skicka brev, flera hundra brev har enligt uppgift kommit till paret under årens lopp. Innehållet har varit både hotfullt och kränkande med ett stort antal perversa teckningar och bilder, ibland i öppna försändelser. Ett vittne från Öland som ställde upp för paret vid rättegången 2006 och berättade vad han hört mannen säga över amatörradion, blev också trakasserad med massor av brev samt hotfulla telefonsamtal under flera års tid.


Vid en ny rättegång i Borås i mars 2010 dömdes mannen för olaga hot och ofredande mot mannen från Öland samt för ofredande via brev mot paret från Borås. Två vittnen var kallade från åklagarens sida, som båda två fått ta emot brev av liknande slag. I tingsrättsdomen från april 2010 dömdes mannen till villkorlig dom, skadestånd, böter och rättegångskostnader. Från hösten 2009 fick mannen besöksförbud mot de tre målsägandena, varefter försändelserna har upphört.

Mannen överklagade tingsrättsdomen till hovrätten, som tog upp fallet den 14 september i år. I domen den 28 september 2011 går hovrätten på tingsrättens linje och skriver: ”Lika med tingsrätten finner hovrätten att de överklagade gärningarna är bevisade”. Den enda förändringen är nedsättning av skadeståndet för paret från Borås till 10.000:- vardera. Domen blir således: Villkorlig dom, dagsböter 8.400:-, Skadestånd 30.000:- jämte dröjsmålsränta, 500:- till brottsofferfonden samt rättegångskostnader 10.000:-.Vi hoppas nu att både vi som varit utsatta för hot och trakasserier, samt våra medlemmar, får vara ifred för mannen samt ev. sympatisörer. Vi har hört talas om att både telefonsamtal med påtryckningar och ryktesspridning, samt amatörradiosändningar med förtal fortfarande pågår både mot vår klubb SK6SJ samt enskilda medlemmar och andra amatörer. Vi hoppas på ett slut även på detta. Tre rättegångar med all möjlighet till att framställa sina synpunkter, har alla lett till fällande dom. Ska det inte snart vara över??


ons jan 11, 2012 11:44 am
Profil
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd   [ 1 inlägg ] 

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Forum style by ST Software.
Swedish translation by Virtuality & phpBB Sweden © 2006-2008
Swedish Portal translation by Raben © 2008
phpBB SEO
Skapa forum | Våra villkor | Integritet | ForumPortalen | Rapportera forumet