Visa obesvarade inlägg | Visa aktiva trådar Aktuellt datum och tid: tis jul 07, 2020 7:51 pm


Fakta om det som hänt i två rättegångar samt mina synpunkter på smått och gott i min omgivning

Svara på tråd  [ 3 inlägg ] 
 Är det över nu? 
Författare Meddelande
Site Admin

Blev medlem: ons okt 18, 2006 3:48 pm
Inlägg: 162
Inlägg Är det över nu?
En tråkig period inom svensk amatörradio är förhoppningsvis slut i och med att domen mot den amatör som dömts för olaga hot och förtal över amatörradion nu vunnit laga kraft.

Under några år har vår hobby gått igenom en stor förändring. I och med att PTS avreglerade vid årsskiftet 2004/2005, har väldigt mycket förändrats. Förr kunde man klaga på amatörers uppträdande till PTS, med snabb åtgärd som följd. Idag är det den vanliga svenska lagen som gäller och varken PTS eller SSA har några lagliga befogenheter att ingripa mot amatörer som missköter sig.

Vi var många som upprördes och förfärades under sommaren 2003 och de närmaste två till tre åren. Många som reagerade, men tyvärr också många som fegt drog sig undan. ”De har ju inte gett sig på mig, så då bryr jag mig inte” tycktes många tänka.

MEN, vissa av oss som reagerade och tog avstånd från det som förekom, samt förklarade varför, blev efter en tid påhoppade genom återkommande uttalanden över 80 m SSB.
Det som började som en liten revolt mot gamla sedvänjor upplevdes först som lite kul och annorlunda. Man kallade det ett ”experiment” och hävdade att man hade både yttrandefrihet samt åsiktsfrihet. Debatter om allt och ingenting, debatter som ibland översteg gränsen, övergick så småningom till personförföljelse, förtal, hot och rena lögner och kränkningar. Könsord, svordomar, påhopp och dagliga bulletiner om personer som var ”misshagliga”. En hel del amatörer försökte göra sina röster hörda och protestera, men de allra flesta lyssnade, förfärades och diskuterade sinsemellan om vad som pågick. Många, många hundra radioamatörer och lyssnaramatörer lär nog ha lyssnat, tyvärr många utan att reagera.

Vid den tiden började de första ”anonyma” breven komma till oss i Fristad. Det var efter att vi meddelat till en person att vi inte längre ville delta i samtalen på 80 meter och dessutom gav viss kritik över det som skett över hans och andras uppträdande på banden.

Påhoppen på oss tilltog under hösten 2003 och pågick ännu under våren 2004. När ca 20 brev kommit och vi dagligen lyssnat på kommentarer om oss, tyckte vi det var nog. Gränsen kom när man tyckte att Janne skulle avlivas, ”eftersom Grisen i Grisstad brutit foten så vore det humanast att avliva honom” sas det.
Efter att jag (Gunnel) per telefon försökt prata personen i fråga tillrätta och be honom sluta, blev det tyvärr ännu värre. Samtalet slutade med direkta dödshot som av polisen rubricerades som olaga hot.

Efter polisanmälan i april 2004 fortsatte trakasserierna över radion och breven fortsatte strömma in. Men på grund av polisens agerande och mycket resoluta insats, ledde allt detta till att åtal väcktes under hösten 2005. Alla ”icke akuta” ärenden tar tyvärr mycket lång tid, men i början av maj 2006 blev det rättegång i Borås Tingsrätt.

Trots att den åtalade helt och hållet förnekade det han åtalades för, dömdes han för olaga hot och förtal. Det som så många lyssnat till under så lång tid, avfärdades av den åtalade som ”falsarier”, och några sådana ord hade han aldrig uttalat.
Trots två vittnesmål, som skulle ”hjälpa” den åtalade, men som kanske hellre ”stjälpte” honom, dömdes den åtalade till olaga hot och förtal.
Domen blev dagsböter på 13.000:-, skadestånd på 19.000:- samt rättegångskostnader på 4.700:- samt 500:- till Brottsofferfonden.

Tingsrättens dom gick vidare och den dömde försökte få prövningstillstånd i Hovrätten, dock utan framgång. I sin överklagan till Hovrätten anger den dömde bl a att ”det kan vara hans bror som talar med Gunnel Andersson på bandet”.

Nästa instans blev Högsta Domstolen, som den 20 oktober 2006 meddelade att prövningstillstånd inte beviljats. Genom detta beslut har Tingsrättens dom daterad 2006-05-18 vunnit laga kraft.

Två fulla pärmar med över 100 brev (det senaste kom för ca 3 veckor sedan), förundersökning, rättegångspapper, domslut mm vittnar om den långa process som varit. Även om det nu rättsligt är över, finns det inga ”vinnare” i det som hänt.

TACK!

Vi vill på detta sätt tacka alla de som på olika sätt hört av sig under de gångna tre åren. Först och främst våra nära vänner och de som med stort civilkurage visat att man tar avstånd från det som hänt genom att vittna om vad de hört. Men också de som via telefon, mail och hälsningar hört av sig, både amatörer och lyssnaramatörer, i Sverige och utomlands. Många är ni som mycket ofta hört av er med uppmuntrande ord, stöd och prat om allt och inget.
Utan er alla, ert stöd via telefonsamtal, mail, personliga möten och hälsningar via andra, hade vi inte orkat komma igen. Vi hade för mycket länge sedan stängt av vår radio och sålt våra grejor om inte NI hade muntrat upp oss. Givetvis kommer vi att fortsätta med vår hobby amatörradio!!

Tack till alla som ställt upp och stöttat oss, i stort som i smått!

Gunnel o Janne


tis okt 24, 2006 4:40 am
Profil
Site Admin

Blev medlem: ons okt 18, 2006 3:48 pm
Inlägg: 162
Inlägg TYVÄRR
ÄR DET ÖVER NU? skrev jag i oktober 2006. Tyvärr är det inte det. Anonyma brev fortsätter att strömma in, ett uppehåll på ca 3 månader var det under december-februari, men nu har flera brev börjat komma igen.

Vem de kommer ifrån kan vi naturligtvis inte säga, det får eventuellt visa sig i framtiden.


ons apr 04, 2007 4:45 pm
Profil
Site Admin

Blev medlem: ons okt 18, 2006 3:48 pm
Inlägg: 162
Inlägg NY ANMÄLAN
Som de flesta förstått av min insändare i QTC och den artikel som skrivits i Borås Tidnings nätbilaga, finns nu en ny anmälan gjord.
Vi ska naturligtvis inte gå händelserna i förväg, tidningarna hittar alltid uppgifter långt innan de blir officiella i övrigt.

Så småningom får vi och övriga väl veta hur förundersökningen går.


tis nov 20, 2007 9:03 pm
Profil


Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd   [ 3 inlägg ] 

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Forum style by ST Software.
Swedish translation by Virtuality & phpBB Sweden © 2006-2008
Swedish Portal translation by Raben © 2008
phpBB SEO
Skapa forum | Våra villkor | Integritet | ForumPortalen | Rapportera forumet